Značenje i porijeklo prezimena DELIGEGIĆ

Značenje i porijeklo prezimena DELIGEGIĆ

Prezime DELIGEGIĆ rijetko je prezime u Hrvatskoj, a ime je došlo iz Bosne i Hercegovine. Prezime se može podijeliti na dva dijela: "deli" i "gegić".Prvi dio prezimena "deli" dolazi od turske riječi "dely", što znači "dio" ili "komad".

Turska riječ "dely" je u bosanskom jeziku postala "deli". Drugi dio prezimena "gegić" dolazi od turske riječi "geyik", što znači "srna". Turska riječ "geyik" je u bosanskom jeziku postala "gegić".Prezime DELIGEGIĆ se tako može prevesti kao "dio srne".

Prezime se može dovesti u vezu s lovom, odnosno s pripadnicima lovstva. Međutim, treba naglasiti da ovo nije jedino značenje prezimena i da su moguća i druga tumačenja.Prezime DELIGEGIĆ može se pronaći u Bosni i Hercegovini i u manjem broju u Hrvatskoj.

Prezime je karakteristično za područje srednje Bosne. U Hrvatskoj se prezime nalazi u većem broju u Zagrebu i okolici, a rjeđe u drugim dijelovima zemlje.Prezime DELIGEGIĆ spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka ili imena zanimanja. Nadimci su se često dodjeljivali na temelju fizičkih karakteristika ili osobina osobe, a imena zanimanja su se davala na temelju zanimanja kojim se osoba bavila. U svakom slučaju, prezime DELIGEGIĆ ima svoje porijeklo u bosanskim krajevima i nosi sa sobom bogatu povijest i tradiciju.