Značenje i porijeklo prezimena DESSARDO

Značenje i porijeklo prezimena DESSARDO: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime DESSARDO je relativno rijetko prezime koje se javlja u nekoliko europskih zemalja, a najviše u Italiji i Hrvatskoj. Prezime se sastoji od pet slova te ima dva suglasnika i tri samoglasnika.Pretpostavlja se da prezime DESSARDO potječe iz Italije, odnosno da je nastalo od nekog zanimanja ili nadimka.

Prema jednoj teoriji, prezime potječe od talijanske riječi "deserto", što znači pustinjak ili osoba koja živi u usamljenosti. Druga teorija kaže da prezime potječe od nadimka za osobu koja je rođena u mjesecu prosincu (talijanski "dicembre"), jer se u nekim dijalektima "d" izgovara kao "de".Prezime DESSARDO prvi put se pojavljuje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u sjevernoj Italiji, a nakon toga se širi na područje Istre i Dalmacije.

Prezime DESSARDO danas je prisutno u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima su Rijeka, Pula, Pazin i Labin.U Hrvatskoj, prezime DESSARDO se najčešće javlja u Istri, što se može objasniti povijesnim vezama između Istre i sjeverne Italije. Prezime DESSARDO se također javlja u nekim drugim zemljama, kao što su Argentine, SAD, Kanada i Australija, no ova su imena vjerojatno posljedica iseljavanja iz Italije i Hrvatske u prošlosti.Ukratko, prezime DESSARDO je relativno rijetko prezime koje potječe iz Italije.

Prezime se sastoji od pet slova i može potjecati od talijanske riječi "deserto" ili od nadimka za osobu koja je rođena u prosincu. Prezime se prvi put pojavljuje u sjevernoj Italiji u 18. stoljeću, a nakon toga se širi na područje Istre i Dalmacije. Danas je prezime DESSARDO prisutno u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima su Rijeka, Pula, Pazin i Labin, a javlja se i u nekim drugim zemljama.