Značenje i porijeklo prezimena EČIMOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena EČIMOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena EčimovićPrezime Ečimović prilično je rijetko prezime koje možemo pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Ovo prezime potječe od muškog imena Ečim, koje se sastoji od dvije riječi: "eč" što znači "čovjek" i "im" što znači "moj".

Stoga bi se prezime Ečimović moglo prevesti kao "čovjek moj".Prezime Ečimović prvi put se spominje u 18. stoljeću u zapisima iz okolice Dervente u Bosni i Hercegovini. Prezime se kasnije proširilo na susjedne krajeve te se može pronaći u cijeloj regiji.

Prema nekim izvorima, prezime Ečimović potječe iz turskog jezika, gdje "ech" znači "konj" te se može tumačiti kao "vlasnik konja".Uz prezime Ečimović, često se spominje i prezime Ečim, koje je po svemu sudeći starija verzija prezimena. Prezime Ečimović nastalo je po uzoru na prezime Ečim, a nastavak "ović" dodan je kako bi se označila pripadnost određenoj regiji ili obitelji.Prezime Ečimović danas se može pronaći u različitim varijantama, poput Ecimović, Ečimovac, Ećimović, Ečimovičić i slično.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 66 osoba s prezimenom Ečimović, dok u Srbiji živi oko 50 osoba s tim prezimenom.Ukratko, prezime Ečimović potječe od muškog imena Ečim, što znači "čovjek moj", a prvi put se spominje u 18. stoljeću u Bosni i Hercegovini. Prezime se kasnije proširilo na susjedne krajeve te se danas može pronaći u cijeloj regiji u različitim varijantama.