Značenje i porijeklo prezimena LAZOR

Značenje prezimena LAZOR: Odakle potječe?

Prezime Lazor vrlo je rijetko prezime u Hrvatskoj i svijetu, pa se može reći da predstavlja vrlo specifično prezime. Njegovo porijeklo nije posve jasno, no postoje neke teorije koje objašnjavaju njegovo značenje i porijeklo.Prema jednoj teoriji, prezime Lazor potječe od imena Lazar, koje ima hebrejsko porijeklo.

Ovo ime se može prevesti kao "Onaj kojeg je Bog pomoću podigao" ili "Bog je moj spasitelj". Prezime Lazor tako bi se moglo tumačiti kao "potomak Lazara" ili "onaj koji je dobio nadimak po svetom Lazaru".Druga teorija navodi da prezime Lazor potječe od riječi "laz" što u mnogim jezicima znači "ljubav".

Prezime Lazor tako bi se moglo tumačiti kao "onaj koji ima ljubav prema nečemu" ili "onaj koji je ljubazan".Prezime Lazor prvi put se spominje u Hrvatskoj u 19. stoljeću, kada je bilo vrlo rijetko. Danas se najčešće pojavljuje u Dalmaciji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.

U svijetu je prezime Lazor također vrlo rijetko, a pojavljuje se u Sjevernoj Americi, Europi i Južnoj Americi.Uz prezime Lazor veže se i svetac Lazar, koji je u kršćanstvu poznat kao Lazar iz Betanije ili Lazar uskrsli. On je poznat po tome što ga je Isus uskrsnuo nakon što je bio mrtav četiri dana. U mnogim kulturama svetac Lazar se smatra zaštitnikom bolesnih i umirućih, pa se može pretpostaviti da je prezime Lazor nastalo kao nadimak za osobu koja se bavila medicinom ili koja je bila poznata po svojoj pobožnosti.U svakom slučaju, prezime Lazor predstavlja zanimljivo prezime koje ima potencijalno hebrejsko porijeklo i koje se vrlo rijetko pojavljuje u svijetu.