Značenje i porijeklo prezimena MUMELAŠ

Značenje i porijeklo prezimena MUMELAŠ: Povijest i genealogija obitelji

Prezime MUMELAŠ je relativno rijetko prezime koje se prvenstveno može pronaći u Hrvatskoj te u manjoj mjeri u susjednim zemljama poput Slovenije i Srbije. Prezime je nastalo od osobnog imena MUMEL, koje se smatralo skraćenicom za imena poput Mumelj, Mumela, Mumelak i slično.

Prezime je prvi put zabilježeno u pisanom obliku u 19. stoljeću, a prema nekim izvorima, porijeklo prezimena vodi do sela Muminovići u Hercegovini. Postoje i druge teorije o porijeklu prezimena, poput one da potječe od imena rijeke Muma u Hrvatskoj ili od racionalizacije imena Mihajlović.Genealoška istraživanja pokazuju da je MUMELAŠ bio prilično rašireno prezime u 19.

i početkom 20. stoljeća, posebice u sjevernoj Hrvatskoj, gdje su neki članovi obitelji bili značajni poslovni ljudi, veliki zemljoposjednici i ugledni građani.

Tijekom 20. stoljeća, broj ljudi koji su nosili prezime MUMELAŠ značajno se smanjio, a danas je riječ o vrlo rijetkom prezimenu. Ipak, mnogi potomci ove obitelji danas žive u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, a neki se i danas bave tradicionalnim zanimanjima poput poljoprivrede, stočarstva i ribolova.Ukratko, MUMELAŠ je prezime s relativno kratkom povijesti, koje se vjerojatno razvilo iz nekog od osobnih imena. Iako je nekoć bilo rašireno u sjevernoj Hrvatskoj, danas se radi o vrlo rijetkom prezimenu koje je ipak ostavilo trag u povijesti i kulturi regije.