Značenje i porijeklo prezimena HEĐA

Značenje i porijeklo prezimena HEĐA

Prezime HEĐA jedno je od manje zastupljenih prezimena u Hrvatskoj, a koristi se uglavnom u sjevernoj Hrvatskoj, posebno u Varaždinskoj županiji. Prezime HEĐA vjerojatno potječe od imena HEDVIGA, koje je bilo uobičajeno u sjevernoj Europi u srednjem vijeku.

Ime HEDVIGA dolazi od njemačkog imena HEDWIG, koje se sastoji od riječi "hadu" što znači "boriti se" i "vig" što znači "borbeni". Dakle, ime HEDVIGA označava "borbenog borca".Prezime HEĐA nastalo je od imena HEĐIN, koje je bilo u upotrebi u sjevernoj Hrvatskoj u srednjem vijeku. Ime HEĐIN dolazi od glagola "heđati" što znači "čupati", "vući" ili "nositi".

Ovo ime vjerojatno se koristilo za ljude koji su bili fizički jaki i sposobni vući teške terete ili raditi teške poslove.Prezime HEĐA prvi put se spominje u dokumentima iz 19. stoljeća, ali vjerojatno postoji i ranije.

Prema nekim izvorima, prezime HEĐA potječe iz sela Trnovica u Varaždinskoj županiji, dok drugi tvrde da potječe iz susjednog sela. U svakom slučaju, prezime HEĐA nije previše rašireno i pripada manjim hrvatskim prezimenima.Kao i sva druga prezimena, prezime HEĐA ima svoje varijacije i promjene u obliku ovisno o regiji u kojoj se koristi. Tako se u nekim dokumentima može pronaći i varijanta prezimena HEĐAK ili HEĐI. Bez obzira na to, prezime HEĐA i dalje je relativno rijetko i nosi svoju jedinstvenu priču o porijeklu i značenju.