Značenje i porijeklo prezimena JUREVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena JUREVIĆ

Prezime Jurević je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Ono se javlja u gotovo svim regijama Hrvatske, pri čemu je najbrojnije u Dalmaciji, a zatim u Hercegovini, Bosni i Lici. Prema statistici iz 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo oko 5.000 osoba s prezimenom Jurević.Riječ Jurević dolazi od imena Jure, koje je u Hrvatskoj izrazito popularno ime.

Jure je izvedeno od latinskog imena Georgius, a znači "poljodjelac" ili "ratnik". Prezime Jurević je nastalo od imena Jure, uz dodatak sufiksa -vić, koji označava pripadnost obitelji. Stoga, prezime Jurević znači "pripadnik obitelji Jure".Prezime Jurević može biti i stranog porijekla. Naime, u nekim dijelovima Europe, poput Mađarske ili Češke, prezime Jurević može biti slovenskog ili hrvatskog podrijetla i predstavljati doseljenike iz Hrvatske.

Prema nekim izvorima, prezime Jurević potječe iz Hercegovine, odakle se proširilo na ostale dijelove Hrvatske. U Hercegovini se prezime Jurević pojavljuje već u 16. stoljeću, a nosili su ga pripadnici različitih profesija, poput seljaka, trgovaca, zanatlija i svećenika.U Dalmaciji, prezime Jurević se javlja od sredine 18.

stoljeća. U tim vremenima, mnogi su se prezimena mijenjali, a neki su uzimali prezimena od majki ili djedova. Stoga, nije neuobičajeno da su se neki ljudi u Dalmaciji odlučili za prezime Jurević jer su imali djeda ili oca po imenu Jure.Na kraju, važno je napomenuti da prezime Jurević ima brojne varijante, kao što su Jurević, Jurev, Jurić, Jurišić, Juričić i dr. Sve ove varijante su povezane s imenom Jure i predstavljaju pripadnike iste obitelji.