Značenje i porijeklo prezimena KUKURA

KUKURA - značenje i porijeklo prezimena

Kada govorimo o prezimenu KUKURA, moramo reći da je riječ o prezimenu slavenskog porijekla. Pretpostavlja se da je prezime KUKURA nastalo od riječi "kukur" što u prijevodu znači "pijetao". Naime, u nekim slavenskim jezicima, poput češkog, riječ "kohout" se koristi kao sinonim za prezime KUKURA.

Ovo prezime je vrlo često prisutno u Hrvatskoj, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i drugim slavenskim zemljama. Prema nekim izvorima, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Hrvatskoj, gdje se nalazi i najveći broj KUKURA obitelji.Zanimljivo je da se prezime KUKURA spominje još u srednjem vijeku.

Tada se prezime pisalo kao "Kukurač" i "Kukurac" te se smatra da je to bilo prezime seljaka ili zemljoradnika. Kasnije se prezime skratilo na KUKURA, a rasprostranjeno je među različitim društvenim slojevima slavenskog stanovništva.U Hrvatskoj, KUKURA je često prezime koje pripada katoličkoj populaciji, dok u Srbiji i Slovačkoj, postoje i pravoslavni KUKURA.

Prezime KUKURA često se pojavljuje u zapise o porijeklu i genealogiji raznih obitelji.Ukratko, prezime KUKURA ima slavensko porijeklo te se vjerojatno odnosi na pijetla. Spominje se još od srednjeg vijeka te je prisutno u različitim slavenskim zemljama. U Hrvatskoj je najbrojnije, a često se koristi u zapisi o porijeklu i genealogiji.