Značenje i porijeklo prezimena OBRUBIĆ

OBRUBIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime OBRUBIĆ može se pronaći u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim zemljama poput Srbije i Crne Gore. Ovaj prezimeni potječe od riječi "obrub", što u prijevodu znači "rub" ili "kraj".

OBRUBIĆ bi se moglo prevesti kao "pripadnik obrubljene obitelji" ili "osoba koja dolazi s ruba".Prema nekim izvorima, prezime OBRUBIĆ potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice grada Zadra. Ondje se ovo prezime može pronaći još od 16. stoljeća, a prvi nositelji prezimena bili su uglavnom seljaci.

Tijekom vremena, prezime se proširilo na druge dijelove Dalmacije, ali i na ostatak Hrvatske.Prema drugom izvoru, prezime OBRUBIĆ potječe iz sela Obrub kod Kruševca u Srbiji. Ovo selo je nekada bilo dio Turskog carstva, a u 19.

stoljeću su se stanovnici sela počeli prezivati OBRUBIĆ. Kasnije su se neki od njih preselili u druge dijelove Srbije i Crne Gore, pa se prezime proširilo i na te krajeve.U svakom slučaju, prezime OBRUBIĆ ima dugu povijest i bogato značenje. Njegovi nositelji su kroz stoljeća bili dio različitih društvenih slojeva i zanimanja, od seljaka do trgovaca i obrtnika. Danas se prezime OBRUBIĆ može pronaći diljem Hrvatske i drugih zemalja, a nositelji se s ponosom vežu uz svoje porijeklo i tradiciju.