Značenje i porijeklo prezimena PERNAT

PERNAT - značenje i porijeklo prezimena

Prezime PERNAT jedno je od brojnih prezimena koja su vrlo raširena diljem Hrvatske. Iako nije među najčešćima, prema popisu stanovništva iz 2011. godine PERNAT se nalazi na 369.

mjestu najčešćih prezimena u Hrvatskoj. U ovom članku bavit ćemo se značenjem i porijeklom prezimena PERNAT.Prezime PERNAT potječe od imena pernati, što znači da se odnosi na osobu koja posjeduje nešto pernato. To je zapravo nadimak za osobu koja ima bujnu kosu, pernatu odjeću ili nešto slično tome.

U srednjem vijeku nadimci su bili vrlo česti način označavanja pojedinaca, a s vremenom su se neki od njih pretvorili u prezimena.Prema nekim izvorima, prezime PERNAT ima slavensko podrijetlo i može se pronaći u područjima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Međutim, postoje i izvori koji tvrde da je prezime PERNAT nastalo u Njemačkoj, od imena Bernhard, kojeg su Nijemci nekada izgovarali kao Pernhard. Prezime je kasnije evoluiralo i postalo PERNAT.

U Hrvatskoj se prezime PERNAT najčešće može pronaći u Zagrebu i okolici, kao i u sjevernom dijelu Hrvatske. Također, postoje brojni poznati nositelji prezimena PERNAT, poput bivšeg nogometaša Zvonimira Pernara, glumca Gorana Pernara te kamiondžije i voditelja Hrvoja Pernara.U svakom slučaju, zanimljivo je vidjeti kako se neka prezimena razvijaju i mijenjaju tijekom vremena, a da pritom zadržavaju svoju unikatnost i važnost za pojedince i obitelji koje ih nose. Prezime PERNAT je jedno od takvih prezimena koje ima svoju priču i povijest, te se i danas rado koristi u mnogim obiteljima diljem Hrvatske.