Značenje i porijeklo prezimena PIVETA

PIVETA - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Piveta vrlo je rijetko u Hrvatskoj, ali se ipak može pronaći u nekim dijelovima zemlje. Ovo prezime ima vrlo zanimljivo porijeklo, pa ćemo se u ovom članku pozabaviti njegovim značenjem i porijeklom.Riječ Piveta potječe od latinskog imena Pius, što znači pobožan. Prezime Piveta u Hrvatskoj se prvi put spominje u 18.

stoljeću u selu Mlaka kod Koprivnice. To je bio zaseok u kojem su živjeli Pivete, a koji je danas poznat pod nazivom Pivetić.Prema nekim izvorima, prezime Piveta u Hrvatskoj se pojavilo nakon doseljavanja obitelji iz Italije u Dalmaciju. Prezime je vjerojatno nastalo od talijanskog prezimena Pivetti.

Međutim, drugi izvori tvrde da je prezime Piveta zapravo slavenskog porijekla. Prema tim teorijama, prezime je nastalo od imena Piva, koje je bilo vrlo često ime u Slavoniji u 18. i 19.

stoljeću.Danas, prezime Piveta nosi svega nekoliko obitelji u Hrvatskoj, ali se može pronaći i u drugim zemljama. Na primjer, u Argentini postoje obitelji s prezimenom Piveta koje su emigrirale tijekom prošlog stoljeća.Iako je prezime Piveta rijetko u Hrvatskoj, ono ima vrlo zanimljivo porijeklo. Bez obzira na to jesu li Pivete stigli u Hrvatsku iz Italije ili se radi o starom slavenskom prezimenu, njihovo ime ima duboko značenje. Riječ Pius znači pobožan, što može ukazivati na religioznost nekih predaka obitelji Piveta.