Značenje i porijeklo prezimena SAKOVIĆ

Značenje prezimena SAKOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena SAKOVIĆ: Odakle potječe?Prezime SAKOVIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj te se često javlja u Hercegovini, Bosni, Dalmaciji i drugdje. Ovo prezime znači da su njegovi nositelji potekli od nekoga čije se ime završava na -sak ili -saka.Prezime SAKOVIĆ može se pratiti sve do 16.

stoljeća kada se prvi put spominje u crkvenim knjigama. Prema nekim teorijama, prezime SAKOVIĆ potječe od imena Šako, koje je srednjovjekovno hrvatsko ime. Drugi smatraju da je prezime nastalo od imena Saša, koje je također bilo vrlo popularno u to vrijeme.U prošlosti su prezimena često nastajala na temelju zanimanja ili mjesta podrijetla, ali to se ne može primijeniti na prezime SAKOVIĆ jer nema nikakve veze s ovim čimbenicima.

Prezime je dakle vezano uz imena i obiteljsko podrijetlo.Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 1.738 osoba s prezimenom SAKOVIĆ.

Najveći broj nositelja ovog prezimena živi u gradu Zagrebu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.Prezime SAKOVIĆ nije jedinstveno samo za Hrvatsku, već se javlja i u susjednim zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U tim zemljama prezime se uglavnom piše isto, ali se nekad izgovara drugačije.Ukratko, prezime SAKOVIĆ je vrlo rašireno u Hrvatskoj i susjednim zemljama te ima korijene u srednjovjekovnom razdoblju. Njegovo značenje može se povezati s određenim imenom, ali nije povezano s zanimanjem ili mjestom podrijetla.