Značenje i porijeklo prezimena ŠANDROVČAN

Značenje i porijeklo prezimena ŠANDROVČAN: Povijest i genealogija obitelji ŠANDROVČAN

Prezime ŠANDROVČAN jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, a njegovo je porijeklo zanimljivo za istraživanje. Prezime ŠANDROVČAN spada u kategoriju prezimena koja se sastoje od imena i nastavka -ovčan, što ukazuje na to da je prezime nastalo od imena ŠANDAR, koje se kasnije prilagodilo u ŠANDRO.Prema dostupnim povijesnim izvorima, prezime ŠANDROVČAN prvi se put spominje u 18.

stoljeću u Zagrebu, a ime ŠANDAR spominje se u dokumentima koji datiraju još iz 13. stoljeća. Prezime ŠANDROVČAN povezano je s područjem Hrvatskog zagorja, a danas se najviše susreće u Krapinsko-zagorskoj županiji.Genealoška istraživanja pokazuju da su ŠANDROVČANI uglavnom bili zaposleni u zanatstvu i poljoprivredi, a neki su se bavili i trgovinom.

Prema nekim izvorima, jedan od najpoznatijih ŠANDROVČANA bio je Martin Šandrovčan, koji je bio poznati zagorski trgovac u 19. stoljeću.Prezime ŠANDROVČAN danas je relativno rijetko, ali obitelji koje ga nose i dalje su prisutne na području Hrvatskog zagorja.

Prezime ŠANDROVČAN može se pronaći i u drugim zemljama, primjerice u Sloveniji, gdje se javlja u obliku ŠANDROVCAN.Ukratko, prezime ŠANDROVČAN potječe od imena ŠANDAR i spada u kategoriju prezimena koja se sastoje od imena i nastavka -ovčan. Prvi se put spominje u 18. stoljeću u Zagrebu, a povezano je s područjem Hrvatskog zagorja. Prema dostupnim povijesnim izvorima, ŠANDROVČANI su se najviše bavili zanatstvom, poljoprivredom i trgovinom, a danas su prisutni na području Hrvatskog zagorja i u drugim zemljama.