Značenje i porijeklo prezimena ŽIROVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŽIROVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŽirovićPrezime Žirović jedno je od čestih prezimena u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Prema podacima iz 2017. godine, u Hrvatskoj živi oko 2000 osoba s ovim prezimenom.

Prezime Žirović nastalo je od imena Žir, koje predstavlja skraćenicu muškog imena Živko ili Živojin. Ova imena su vrlo česta u srpskoj i hrvatskoj tradiciji te se mogu naći u različitim oblicima.Prezime Žirović se prvi put spominje u 15. stoljeću u Bosni i Hercegovini.

Kasnije se širilo na područje današnje Hrvatske i Srbije.Prema jednoj teoriji, prezime Žirović potječe od riječi "žir", koja označava plod hrasta. Ova teorija ima smisla s obzirom na to da su se nekad u Slavoniji uzgajale hrastove šume, a Žirovići su bili poznati kao drvodjelje i graditelji brodova.

Druga teorija kaže da prezime Žirović potječe od riječi "žir", koja označava žirafu. Prema ovoj teoriji, Žirovići su bili poznati kao visoki i vitki ljudi, što bi ih moglo asocirati na žirafu.U svakom slučaju, prezime Žirović ima bogatu povijest i zanimljivo porijeklo. Danas se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a nositelji ovog prezimena su različitih zanimanja i obrazovanja.