Značenje i porijeklo prezimena DESPUT

Značenje prezimena DESPUT: Odakle potječe?

Prezime Desput je prilično rijetko u Hrvatskoj i spada u kategoriju manje poznatih prezimena. Njegovo značenje i porijeklo intrigiraju mnoge, a mnogi se pitaju odakle potječe.

Prezime Desput nije hrvatskog podrijetla, već je vjerojatno francuskog porijekla.Pretpostavka je da prezime Desput potječe iz francuskog grada Lillea, iz istoimene ulice Rue Desput. Stoga, prezime bi moglo značiti "iz ulice Desput", odnosno "stanovnik ulice Desput".

Postoji i teorija da prezime potječe iz francuskog prezimena Dupuis, koje je promijenjeno u Desput.Prema dostupnim podacima, prezime Desput u Hrvatskoj se pojavljuje u manjem broju u sjevernom dijelu zemlje, posebno u Međimurju i okolici Čakovca.

Također, postoje rijetki slučajevi pojavljivanja prezimena u Dalmaciji i Slavoniji.Interesantno je napomenuti da je u prošlosti prezime Desput bilo zabilježeno u regijama Francuske, Belgije i Nizozemske. Prezime se danas može pronaći u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, a prvi doseljenici s ovim prezimenom su navodno stigli u Kanadu iz Francuske u 18. stoljeću.Uzimajući u obzir navedene teorije o porijeklu prezimena Desput, možemo zaključiti da je ono vjerojatno nastalo u Francuskoj, a kasnije se proširilo u druge zemlje svijeta. Bez obzira na točno porijeklo ovog prezimena, ono svakako predstavlja dio kulturnog identiteta pojedinaca koji ga nose.