Značenje i porijeklo prezimena PRUŽE

Značenje prezimena PRUŽE: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena PRUŽE: Odakle potječe?Prezime Pruže je poznato u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a najviše se javlja u Dalmaciji. Prema podacima iz knjiga prezimena, na području Hrvatske postoji oko 300 osoba s ovim prezimenom.Pruže je prezime koje potječe od riječi „pružiti“. Ovo prezime nastalo je od nadimka koji je dodijeljen osobi koja se isticala po tome što je uvijek bila spremna pružiti pomoć drugima.

U prošlosti su nadimci bili česti način označavanja ljudi, pogotovo u manjim sredinama.Prezime Pruže ima sličnosti s drugim prezimenima koji su nastali od riječi „pružiti“. Tako su u Hrvatskoj česta prezimena Prkačin, Prša, Pržulj i dr. Sva ova prezimena imaju isto značenje te su nastala od nadimaka koji su se odnosili na ljude koji su bili spremni pružiti pomoć ili neku uslugu.

Postoje različita tumačenja o porijeklu prezimena Pruže. Jedna teorija kaže da se prezime Pruže pojavilo u vrijeme kada su se na ovom području počela razvijati zanatska zanimanja. Prema toj teoriji, Pruže su bili naziv za alat koji se koristio u zanatima. Prezime je tada dobiveno po osobi koja je bila specijalizirana za izradu tog alata ili ga je jednostavno često koristila u svom poslu.

Druga teorija kaže da se prezime Pruže pojavilo u vrijeme kada je na ovom području bila popularna zemljoradnja. Prema toj teoriji, Pruže su bili naziv za neki dio zemlje koji je bio izrazito plodan. Prezime je tada dobiveno po osobi koja je posjedovala taj dio zemlje ili je bio zadužen za njegovu obradu.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena Pruže su mistični i nepoznati, ali ovo prezime svakako je dio kulturnog nasljeđa ovog područja.