Značenje i porijeklo prezimena RUGAŠEVIĆ

Značenje prezimena RUGAŠEVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena RUGAŠEVIĆ: Odakle potječe?Prezime RUGAŠEVIĆ spada u skupinu prezimena sastavljenih od imena ili nadimaka. Prezime RUGAŠEVIĆ nastalo je od imena Rugaš, koje je bilo u upotrebi u prošlosti. Danas se prezime RUGAŠEVIĆ najviše nalazi u Hrvatskoj, a zabilježeno je u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Gorskome Kotaru te dijelovima Like, Banovine i Korduna.

Prema nekim izvorima, ime Rugaš dolazi od latinske riječi rugatus što znači molitelj. Neki tvrde da ime potječe od turske riječi rugaš koja znači sluga, dok drugi smatraju da ime potječe od riječi rugati što znači rugati se ili ismijavati nekoga.U povijesti, prezime Rugaš povezivalo se s osobama koje su imale veze s vjerskim ceremonijama, bilo da su se bavili molitvom ili su bili neka vrsta posrednika u molitvama.

Osim toga, prezime je također povezivano s osobama koje su se bavile zanatom čipkarstva.Kada je riječ o prezimenu RUGAŠEVIĆ, ono se pojavilo kao proširenje osnovnog prezimena Rugaš, koje se u prošlosti koristilo. Prezime se prvi put pojavljuje u 16.

stoljeću, u zapisima koji su pronađeni u župi Perušić u Lici. Tada se prezime pojavljuje u obliku Rugašev, a kasnije se mijenja u RUGAŠEVIĆ.U Hrvatskoj danas postoji oko 200 osoba s prezimenom RUGAŠEVIĆ. Prezime se najviše nalazi u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Gorskome Kotaru te dijelovima Like, Banovine i Korduna. Zanimljivo je da se prezime RUGAŠEVIĆ u Hrvatskoj ne pojavljuje često, što ga čini relativno rijetkim prezimenom.