Značenje i porijeklo prezimena BALOŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BALOŠIĆ

Prezime BALOŠIĆ je jedno od interesantnijih prezimena u Hrvatskoj. Ono je zabilježeno u Dalmaciji te se ne može pronaći u drugim dijelovima Hrvatske.Ako se rasparčaju sastavni dijelovi ovog prezimena, dolazimo do njegovog značenja.

"Ba-" je kratica za riječ "barjak", što označava da su neki od predaka s ovim prezimenom bili nositelji barjaka ili su se bavili izradom barjaka. "-lošić" je sufiks koji označava pripadnost ili porijeklo, što znači da su Ballošići bili porijeklom iz nekog mjesta čije ime sadrži sufiks "-lošić".Prema raspoloživim podacima, prezime BALOŠIĆ javlja se u Dalmaciji još u 16. stoljeću, a u Hrvatskim poštanskim adresarima prvi se put javlja u 19.

stoljeću. Prezime se sastojalo od nekoliko obitelji koje su živjele u različitim dijelovima Dalmacije, poput Vrlike, Sinja, Omiša i Splita.Prezime BALOŠIĆ također je povezano s povijesnim događajima u Dalmaciji.

Naime, u 17. stoljeću, kada su Turci opsijedali Sinj, jedan od Ballošića, Nikola, je sa svojim sinovima sudjelovao u obrani Sinja te je postao poznat kao hrabri borac protiv Turaka. Prema legendi, Ballošići su koristili svoj barjak kao simbol borbe protiv Turaka u Sinju.Danas, prezime BALOŠIĆ se može pronaći u različitim dijelovima Dalmacije, ali i drugdje u Hrvatskoj, gdje su se njegovi nositelji preselili zbog posla ili obiteljskih razloga. Iako je riječ o relativno malom prezimenu, ono ima značajan povijesni i kulturni značaj za Dalmaciju te predstavlja dio njezine bogate povijesti.