Značenje i porijeklo prezimena BARAČEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BARAČEVIĆ

Prezime BARAČEVIĆ potječe iz hrvatskog jezika, a sastoji se od dvije riječi: barača i sufiksa -ević. Riječ barača označava vrstu kuće koja se izgrađivala od blata i slame, a bila je karakteristična za područje istočne Bosne i Hercegovine. Sufiks -ević označava pripadnost određenoj obitelji ili klanu.Prema jednoj teoriji, prezime BARAČEVIĆ potječe od prezimena BARAČ, koje je bilo u upotrebi u srednjem vijeku.

Prema drugoj teoriji, prezime je nastalo od imena Barač, koje se koristilo kao nadimak za osobu koja je živjela u barači ili je bila vlasnik barače.Prezime BARAČEVIĆ se prvi put pojavljuje u nekim zapisima u 19. stoljeću. U to vrijeme, prezimena su bila u upotrebi samo u višim društvenim slojevima, a u nižim slojevima stanovništva ljudi su se uglavnom identificirali po imenu i nadimku.

Prezime BARAČEVIĆ danas je najzastupljenije u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.Zanimljivo je da se prezime BARAČEVIĆ često pogrešno piše kao BARAČIĆ ili BARAČ, što je vjerojatno posljedica sličnosti s drugim prezimenima na -ić i -č. Ipak, pravilno je koristiti prezime BARAČEVIĆ.

Ukratko, prezime BARAČEVIĆ potječe iz hrvatskog jezika, a sastoji se od riječi barača i sufiksa -ević. Prezime se prvi put pojavljuje u 19. stoljeću, a danas je najzastupljenije u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Iako se često pogrešno piše, pravilno je koristiti prezime BARAČEVIĆ.