Značenje i porijeklo prezimena ĆIRAK

Značenje i porijeklo prezimena ĆIRAK: Povijest i genealogija obitelji Ćirak

Prezime Ćirak rijetko se sreće u Hrvatskoj, no postoji nekoliko obitelji s tim prezimenom koje potječu iz različitih dijelova zemlje. Neki su iz Slavonije, neki iz Dalmacije, a neki iz Like. Prema nekim izvorima, prezime Ćirak potječe od starog turskog imena Čirak, što znači "čizma".

Prezime se najviše sreće u Turskoj, no može se pronaći i u drugim zemljama.Jedna od najstarijih obitelji s prezimenom Ćirak u Hrvatskoj potječe iz Dalmacije i spominje se u crkvenim knjigama iz 18. stoljeća. Ta obitelj bavila se uglavnom ribarstvom i poljoprivredom, a neki članovi su bili i pomorci.

Obitelj Ćirak iz Like također je bila vezana uz poljoprivredu, a neki su se bavili i stočarstvom.Prema nekim izvorima, prezime Ćirak može biti povezano s turskim osvajanjima ovih područja u 16. i 17. stoljeću.

Turska vojska je u tim godinama osvojila i zaposjela velik dio Hrvatske, pa bi moguće bilo da su neki od turskih vojnika dobili ovo prezime ili su im ga Hrvati nadjenuli.Uz to, neki stručnjaci tvrde da prezime Ćirak potječe iz perzijskog jezika i označava nekog tko je vješt u nekoj vještini ili zanatu. Moguće je da se prezime Ćirak povezuje sa šivanjem, jer se čizme obično šivaju, a riječ "čirak" je turska riječ za čizmu.U svakom slučaju, prezime Ćirak ima bogatu povijest i genealogiju u Hrvatskoj. Iako je rijetko, obitelji s tim prezimenom su često bili vrijedni i pošteni ljudi, bilo da su se bavili ribarstvom, poljoprivredom, stočarstvom ili nekim drugim zanimanjem. Danas se prezime Ćirak može naći diljem svijeta, a obitelji s tim prezimenom su i dalje ponosne na svoje korijene i povijest.