Značenje i porijeklo prezimena MANOLIĆ

Značenje prezimena MANOLIĆ: Odakle potječe?

Prezime MANOLIĆ jedno je od mnogih prezimena koja su u Hrvatskoj veoma česta. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi više od 1.200 osoba s ovim prezimenom.

Ovo prezime potiče od muškog imena Manol, koje je u Hrvatskoj rijetko, ali je zato često u drugim dijelovima svijeta.Prezime MANOLIĆ potječe iz grčkog jezika, a znači "Božanski". Ovo prezime pronašlo je svoj put u Hrvatsku zahvaljujući migracijama stanovništva iz drugih dijelova Europe.

Pretpostavlja se da su prvi Manolići u Hrvatsku stigli iz Grčke ili Turske.Tijekom vremena, prezime MANOLIĆ proširilo se diljem Hrvatske, posebno u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Prema nekim teorijama, prezime se moglo proširiti i zbog dosta uobičajenog imena Manol u srpskoj kulturi, koja je bila blizu Hrvatskoj.

Danas postoje mnoge obitelji s ovim prezimenom u Hrvatskoj, a neki od poznatih Manolića su bivši predsjednik Vlade Hrvatske Josip Manolić, televizijska voditeljica Antonija Blaće Manolić i slikarica Zlatka Manolić.Ukratko, prezime MANOLIĆ potječe iz grčkog jezika i znači "Božanski". Pretpostavlja se da su prvi nositelji ovog prezimena u Hrvatsku stigli iz Grčke ili Turske. Danas postoji velik broj obitelji s ovim prezimenom u Hrvatskoj, a neki od poznatih Manolića su Josip Manolić, Antonija Blaće Manolić i Zlatka Manolić.