Značenje i porijeklo prezimena TUŠIN

Značenje prezimena TUŠIN: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TUŠIN: Odakle potječe?Prezime Tušin jedno je od mnogih prezimena koja su vrlo česta u Hrvatskoj. S obzirom na njegovu učestalost, mnogi se pitaju odakle ono zapravo potječe i kakvo mu je značenje. Prema nekim teorijama, prezime Tušin izvedeno je od riječi "tušiti", što znači prskati vodom, a prema drugima, od riječi "tuša" koja označava sloj gline ili zemlje.

Prema nacionalnom popisu stanovništva iz 2011. godine, Hrvatska ima 1.473 osobe s prezimenom Tušin koje žive u 505 kućanstava. Prezime se može pronaći u svim krajevima Hrvatske, a najviše ga ima u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Sisku i Bjelovaru.

Međutim, nije samo Hrvatska zemlja u kojoj se može pronaći prezime Tušin. Ono se može pronaći i u Sloveniji, gdje se nalazi oko 125 osoba s ovim prezimenom. Prema nekim izvorima, prezime je bilo posebno učestalo u Varaždinu, gdje je čak i ulica nosila njegovo ime.Ipak, bez obzira na to što se prezime Tušin može pronaći u različitim zemljama i regijama, njegov je korijen vjerojatno u Hrvatskoj, odnosno u nekom od njezinih krajeva.

To upućuje na to da je prezime Tušin zapravo jedno od mnogih prezimena koja su nastala u Hrvatskoj i koja su se s vremenom raširila u druge dijelove svijeta.U svakom slučaju, prezime Tušin predstavlja važan dio povijesti i kulture Hrvatske te se s pravom može reći da je riječ o jednom od najznačajnijih prezimena u ovoj zemlji. Bez obzira na njegovo značenje i porijeklo, sigurno je da će se prezime Tušin nastaviti prenositi s generacije na generaciju te da će i dalje ostati važan dio identiteta mnogih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta.