Značenje i porijeklo prezimena UDVARDI

Značenje i porijeklo prezimena UDVARDI: Povijest obitelji Udvardi u Hrvatskoj

Prezime Udvardi vodi podrijetlo od mađarskog imena 'Udvard', što se sastoji od dvije riječi 'udvar' što znači 'dvorac' ili 'dvorište' i 'vâr' što znači 'grad'. Stoga se prezime može prevesti kao 'onaj koji živi u dvorcu' ili 'onaj koji dolazi iz grada'.U Hrvatskoj se prezime Udvardi javlja uglavnom u sjeverozapadnom dijelu zemlje, posebno u Međimurju i okolici Čakovca.

Prema nekim izvorima, obitelj Udvardi doselila se u Međimurje iz Mađarske u 18. stoljeću i zaposlila se kao službenici u njemačkoj administraciji. Među poznatijim članovima obitelji Udvardi je bio Antun Udvardi, koji je bio gradonačelnik Čakovca u razdoblju od 1919.

do 1920. godine.Prezime Udvardi također se javlja i u drugim zemljama, poput Mađarske, Austrije i Njemačke.

U Mađarskoj se prezime pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u blizini granice s Hrvatskom. U Austriji se prezime javlja uglavnom u Gradišću, regiji koja graniči s Mađarskom. U Njemačkoj se prezime Udvardi javlja u području Bavarske, gdje živi manja mađarska manjina.U današnje vrijeme prezime Udvardi nije često, no ipak se može pronaći u različitim dijelovima svijeta. S obzirom na povijest obitelji Udvardi u Hrvatskoj, možemo zaključiti da je riječ o prezimenu koje ima zanimljivo i bogato porijeklo te koje je vjerojatno nastalo kao posljedica različitih migracija i kulturnih utjecaja.