Značenje i porijeklo prezimena BERNETIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BERNETIĆ: Povijest prezimena BERNETIĆ u Hrvatskoj

Prezime BERNETIĆ spada u skupinu prezimena koja su vrlo rijetka, ali i vrlo zanimljiva za istraživače genealogije. Prezime BERNETIĆ nastalo je od osobnog imena BERNARD, koje su nosili mnogi muškarci u prošlosti.

Prema nekim pretpostavkama, prezime BERNETIĆ potječe iz Dalmacije, odakle se proširilo na ostatak Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu. Prezime se danas najčešće nalazi u Šibeniku i okolici.Osoba koja je prva nosila prezime BERNETIĆ teško se može odrediti, jer su se prezimena u prošlosti često mijenjala, ovisno o mjestu i povijesnim okolnostima. Ipak, poznato je da su BERNETIĆI bili zastupljeni u Dalmaciji još u 15.

stoljeću, a u dokumentima se spominju kao posjednici zemljišta, trgovci i obrtnici.U periodu od 16. do 18.

stoljeća, prezime BERNETIĆ se ne spominje često u dokumentima, što može ukazivati na to da su se njegovi nositelji bavili manje važnim zanimanjima, ili su se bavili poljoprivredom. Međutim, u 19. stoljeću ponovno se pojavljuju BERNETIĆI, sada u ulozi uglednih građana, trgovaca i obrtnika.U vrijeme kada su se prezimena počela uspostavljati kao običaj, u Hrvatskoj su bila najčešća osobna imena Ivan, Petar, Nikola, Ante i Josip. Stoga se može zaključiti da je prezime BERNETIĆ nastalo od nekog od ovih imena, kojima je dodan sufiks -ETIĆ, koji se u prošlosti često koristio za stvaranje prezimena.U svakom slučaju, prezime BERNETIĆ ima dugu povijest i zanimljivu genealogiju, a njegovi nositelji mogu se ponositi svojom kulturnom i povijesnom baštinom.