Značenje i porijeklo prezimena DŽUBUR

DŽUBUR - značenje i porijeklo prezimena

Prezime DŽUBUR jedno je od češćih prezimena koje se može pronaći u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama na Balkanu. Porijeklo ovog prezimena vezuje se za turski jezik, s obzirom na to da su Turci u prošlosti bili prisutni u ovim krajevima.Značenje prezimena DŽUBUR također je povezano s turskim jezikom. Prema nekim tumačenjima, riječ "džubur" potječe od turske riječi "cübür", koja se može prevesti kao "grobnica" ili "mrtvačnica".

Prema tome, prezime DŽUBUR može se tumačiti kao prezime koje ukazuje na nečiju povezanost s grobnicama ili mrtvačnicama.Međutim, postoje i druga tumačenja značenja prezimena DŽUBUR. Prema nekima, riječ "džubur" može značiti i "kukuruz". Prema tome, prezime DŽUBUR može ukazivati na nečiju povezanost s ovim usjevom ili na nečiju povezanost s područjem gdje se kukuruz uzgaja.Kada je riječ o porijeklu prezimena DŽUBUR, ono se vezuje za tursku vladavinu na ovom području u prošlosti. Turci su u Bosni i Hercegovini bili prisutni od 15.

do 19. stoljeća, a mnogi Bosanci i Hercegovci potječu upravo iz turskih obitelji koje su se naselile u ovim krajevima.Prema nekim izvorima, prezime DŽUBUR potječe od turskog prezimena "Cümbür", koje se navodno pojavljuje u turskim izvorima iz 16. stoljeća.

Prezime se kasnije može naći u dokumentima iz 18. i 19. stoljeća, kada su Turci još uvijek bili prisutni na ovim prostorima.U svakom slučaju, prezime DŽUBUR i dalje je prisutno u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama u regiji. Mnogi nositelji ovog prezimena danas nisu svjesni značenja i porijekla svog prezimena, ali ono i dalje predstavlja važan dio njihove povijesti i identiteta.