Značenje i porijeklo prezimena IVIČAK

Značenje i porijeklo prezimena IVIČAK: Povijest obitelji i migracije

Prezime Ivičak spada u kategoriju hrvatskih prezimena koja se sastoje od osobnog imena s dodatkom -ak. Iako se danas prezime većinom nalazi u Hrvatskoj, njegovo porijeklo seže i izvan granica države.Prvi put se prezime Ivičak spominje u selu Vlaškoj Poljani kod Bjelovara, gdje i danas postoji jedna obitelj s tim prezimenom. No, u prošlosti su se nositelji prezimena Ivičak nalazili i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Koprivnica i okolica, te starija mjesta u okolici Virovitice.Prema nekim izvorima, prezime Ivičak potječe od osobnog imena Ivica, koje se u nekim dijelovima Hrvatske koristilo za označavanje mlađeg sina u obitelji.

U tom slučaju bi prezime Ivičak značilo "sin Ivicin". Drugi izvori pak spominju da prezime potječe od imena Ivan, što bi značilo da je Ivičak "sin Ivana".Migracije su također igrale važnu ulogu u širenju prezimena Ivičak. Tijekom 19.

stoljeća, mnogi Hrvati su napuštali svoje rodne krajeve i selili se u druge dijelove Hrvatske, ali i u inozemstvo. Mnogi su se Ivičaci tada odlučili na selidbu, pa se danas prezime može pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Slovenije i Mađarske.Uz migracije, drugi važan faktor u širenju prezimena Ivičak bilo je industrijsko razdoblje u Hrvatskoj koje je započelo krajem 19. stoljeća.

Tada su mnoge obitelji napuštale poljoprivredu i selile se u gradove, osobito u Zagreb koji je postao važan industrijski centar. Mnogi Ivičaci su se također odlučili na selidbu u Zagreb, što je dovelo do daljnjeg širenja prezimena diljem Hrvatske.Kao što se može vidjeti, povijest obitelji Ivičak nije jednostavna i uključuje brojne migracije i promjene koje su se događale u Hrvatskoj tijekom proteklih stoljeća. Unatoč tome, prezime Ivičak uspjelo se održati do današnjih dana te je danas prilično rašireno u Hrvatskoj i drugim zemljama.