Značenje i porijeklo prezimena MEKIŠIĆ

Značenje prezimena MEKIŠIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MEKIŠIĆ: Odakle potječe?Prezime Mekišić je jedno od brojnih prezimena koja se često mogu čuti u Hrvatskoj. Prezime Mekišić vrlo je zanimljivo jer nosi sa sobom bogatu povijest i priču o svojim korijenima.Prezime Mekišić potječe od muškog imena Mekoslav.

Po etimološkom tumačenju, ime Mekoslav sastoji se od dvije riječi, meko što znači "nježno" i slav što znači "slava". Tako se ime Mekoslav može prevesti kao "onaj koji nježno slavi".Prema nekim izvorima, prezime Mekišić prvi put se pojavljuje u ovim krajevima u 16. stoljeću na području Bosne.

Prezime Mekišić danas se može pronaći u svim dijelovima Hrvatske, ali najčešće na području istočne Slavonije i Lijepe Naše.Prezime Mekišić može se naći u različitim oblicima, kao što su Mekšić, Mekisić, Mekisić, Mikišić itd. Ovi oblici prezimena nastaju kroz proces kroatizacije, tj.

prilagođavanje izgovora izvornog imena Mekoslav.Uz bogatu povijest i etimologiju prezimena Mekišić, ovaj obiteljski naziv nosi sa sobom i puno značenje. Prema nekim tumačenjima, prezime Mekišić ukazuje na nježnost i skromnost osobe, dok drugi tumače da ovaj obiteljski naziv odražava osobu koja se bori za svoju slavu na nježan način.U svakom slučaju, prezime Mekišić ima svoje mjesto u hrvatskoj kulturi i tradiciji, a svi koji nose ovo prezime mogu biti ponosni na svoje korijene i povijest koju nosi njihovo ime.