Značenje i porijeklo prezimena PLANČAK

Značenje prezimena PLANČAK: Odakle potječe?

Prezime PLANČAK jedno je od brojnih hrvatskih prezimena koje se mogu pronaći u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a posebno su zastupljeni u sjevernom dijelu Hrvatske u Međimurju i Podravini. Prezime se sastoji od dvije riječi: "plan" i "čak".Riječ "plan" u hrvatskom jeziku obično se povezuje s planinom, no u ovom slučaju riječ ima drugačije značenje.

Prema nekim izvorima, riječ "plan" može imati značenje "ravničarski brežuljak", što bi značilo da prezime PLANČAK potječe od nekog sela ili naselja koje se nalazilo na takvom brežuljku.Drugi dio prezimena, "čak", može se interpretirati kao kratica za "čovjek". Dakle, prezime PLANČAK bi značilo "čovjek s plana".Prema nekim izvorima, prezime PLANČAK potječe iz 16.

stoljeća i prvi se put spominje u Međimurju. Prezime se tada koristilo u raznim oblicima, poput Planjčak, Plenčak ili Planček.Pretpostavlja se da su Plančaci bili seljaci koji su se bavili poljoprivredom ili stočarstvom.

Tijekom vremena, prezime se širilo na druge dijelove sjeverne Hrvatske, a danas se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, ali i u susjednoj Sloveniji.Ukratko, prezime PLANČAK potječe iz sjeverne Hrvatske, a ime se sastoji od riječi "plan" i "čak", što bi značilo "čovjek s plana". Prezime se prvi put spominje u 16. stoljeću i tada je bilo u upotrebi u Međimurju, a danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji.