Značenje i porijeklo prezimena SELENIĆ

Značenje i porijeklo prezimena SELENIĆ:

Prezime Selenić potiče od muškog imena Selen. Ime Selen je nastalo od grčke riječi Selene, što znači mjesec.

Ime se pojavljuje u mnogim kulturama i u svakoj ima drugačije značenje. U slavenskoj kulturi, ime Selen se može povezati sa staroslavenskom riječi "selo" što znači mjesto.Prezime Selenić se prvi puta pojavljuje u Hrvatskoj u 18. stoljeću.

Prema statistikama, najviše ljudi sa prezimenom Selenić živi u Hrvatskoj, a najveći broj ih živi u okolici Pakraca i Lipika.Zanimljivo je da se prezime Selenić pojavljuje i u drugim zemljama. U Srbiji, prezime se pojavljuje na području oko Kruševca i Velike Plane.

U Moldaviji, prezime se pojavljuje kao Selenici, a u Rumunjskoj kao Selenic.Prezime Selenić se sastoji od korijena "Selen" i sufiksa "-ić" koji se dodaje na kraju imena kako bi se formiralo prezime. Sufiks "-ić" je vrlo čest u slavenskim jezicima i koristi se kao znak pripadnosti određenoj obitelji ili klanu.U Hrvatskoj se prezime Selenić pojavljuje u različitim oblicima, kao što su Selenich, Selenič i Selenićević. To ukazuje na to da se prezime prilagođavalo različitim dijalektima i fonetskim sustavima u različitim dijelovima zemlje.Selenić je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, ali i dalje je prisutno u različitim dijelovima zemlje. Njegovo porijeklo i značenje podsjećaju nas na bogatu povijest i kulturnu raznolikost našeg regije.