Značenje i porijeklo prezimena SIKAČEK

Značenje i porijeklo prezimena SIKAČEK: Povezanost s obradom drveta

Prezime Sikaček potječe iz Hrvatske te se najviše nalazi u Zagrebu i okolici, a također i u Međimurju i Krapini. Ovo prezime se često dovodi u vezu s obradom drveta i drvnom industrijom općenito.Prema jednoj teoriji, prezime Sikaček potječe od riječi "sikati" što znači obrađivati drvo sjekirom ili drugim ručnim alatima.

U to vrijeme, radovi na drvetu bili su vrlo važni za opstanak u ruralnim područjima, a zanat obrade drva se prenosio s koljena na koljeno. Prezime Sikaček moglo se dobiti kao nadimak za nekoga tko je bio vrlo vješt u ovom zanatu.Druga teorija govori o tome da se prezime Sikaček odnosi na šumarstvo i lovstvo.

U to vrijeme, lovci su koristili tzv. "sikice" - metalne noževe koje su koristili za obradu mesa. Prezime Sikaček moglo se, dakle, dobiti kao nadimak za lovca ili šumara koji je bio vrlo vješt u ovoj djelatnosti.

Bez obzira na točno porijeklo prezimena, činjenica je da se ovaj nadimak prenosio s koljena na koljeno i da ga danas nose osobe koje potječu iz obitelji koje su se bavile obradom drva ili šumarstvom.Danas, u modernom društvu, obrada drva se obavlja modernim strojevima i alatima, no znanje i vještine koje su se prenosile s koljena na koljeno i dalje se koriste. Prezime Sikaček podsjeća nas na vrijeme kada se ručni rad cijenio više nego danas te na znanje i vještine koje su se prenosile s koljena na koljeno.