Značenje i porijeklo prezimena ŠARANIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠARANIĆ

Prezime Šaranić jedno je od brojnih prezimena u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj regiji. Prezime Šaranić potječe od muškog imena Šaran, a završna čestica -ić ukazuje na to da se radi o osobi koja pripada nekoj obitelji. Prezime Šaranić potječe iz hrvatske regije Lika, a danas ga možemo pronaći diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.Pretpostavlja se da su Šaranići naselili Liku u 16.

stoljeću, a potječu iz regije Banjani u sjeverozapadnoj Bosni. Prema nekim izvorima, prezime Šaranić proizlazi iz imena Šaran, koje je staro tursko ime i znači "riba". S obzirom na to da je turska vlast do 19.

stoljeća vladala Bosnom i Hercegovinom, nije neiznenađujuće da se turska imena počela pojavljivati među bosanskohercegovačkim prezimenima.Širenje prezimena Šaranić povezano je s nekim povijesnim događajima u regiji. Tokom turske vladavine, mnogi Hrvati i Srbi prešli su u islam kako bi izbjegli poreze i prisilnu mobilizaciju u tursku vojsku. Prema nekim izvorima, Šaranići su također prihvatili islam, ali su se kasnije vratili na kršćanstvo.

Zbog toga danas možemo pronaći i katoličke i muslimanske Šaraniće.Tijekom povijesti, Šaranići su živjeli na različitim područjima i bavili se različitim zanimanjima, poput poljoprivrede, stočarstva, drvodjelstva i trgovine. U nekim područjima, poput Banjana, Šaranići su bili poznati po svojoj hrabrosti i ratničkim sposobnostima.U današnje vrijeme, prezime Šaranić i dalje je relativno često u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Šaranići su poznati kao ponosna i časna obitelj s bogatom povijesti i tradicijom.