Značenje i porijeklo prezimena ŠKRIVANEK

Značenje i porijeklo prezimena ŠKRIVANEK:

Prezime Škrivanek ima korijene u srednjovjekovnoj Češkoj, točnije na području današnje Češke Republike. Škrivanek se sastoji od dva dijela - "škri" i "vanek". Prema jednoj teoriji, "škri" potječe od riječi "škrt" što znači "skroman", a "vanek" je krajnji nastavak koji se često pojavljuje u češkim prezimenima.

Druga teorija govori da "škri" potječe od riječi "škrabati" što znači "strugati", "grebati" ili "izrezivati". Prema toj teoriji, prezime Škrivanek bi moglo ukazivati na to da je netko tko se bavio drvodjelstvom ili nekom drugom vrstom zanata koji uključuje obradu drveta.U Hrvatskoj se prezime Škrivanek prvi put spominje u drugoj polovici 19.

stoljeća u Zagrebu. Prezime se često pojavljivalo među poduzetnicima i trgovcima tijekom razdoblja industrijskog razvoja u Hrvatskoj. Danas se Škrivanek smatra relativno rijetkim prezimenom u Hrvatskoj, ali je i dalje prisutno u nekoliko gradova i mjesta.

Interesantno je napomenuti da postoji i varijanta prezimena Škrivanec, koja se također može pronaći u Hrvatskoj. Iako je značenje ovog prezimena slično kao i kod Škrivanek, postoje neke razlike u pravopisu i izgovoru.Ukratko, prezime Škrivanek ima svoje korijene u Češkoj, a može potjecati od riječi koje označavaju skromnost ili obradu drveta. U Hrvatskoj se prezime pojavljuje relativno rijetko, ali je bilo prisutno među poduzetnicima i trgovcima tijekom industrijskog razdoblja.