Značenje i porijeklo prezimena BAJC

BAJC - značenje i porijeklo prezimena

Prezime BAJC ima svoje korijene u Sloveniji, gdje je i danas jedno od češćih prezimena. Značenje prezimena BAJC nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da bi moglo potjecati od slovenske riječi "bajčevati", što znači "razgovarati o glupostima".Prezime BAJC vjerojatno ima porijeklo u području koje se danas naziva Dolenjska, a koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Slovenije.

U srednjem vijeku, ovaj kraj je bio pod vlašću različitih feudalaca, a kasnije i pod vlašću Habsburške monarhije.Prema nekim izvorima, prezime BAJC je nastalo kao nadimak za osobu koja se bavila obradom kože, a koja bi prema pričama, često pričala o glupostima. Drugi izvori pak tvrde da je prezime BAJC povezano s nekom vrstom ptičjeg perja - "bajc" što bi značilo "bijeli paput".U svakom slučaju, prezime BAJC danas ima veliki broj nositelja u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj.

U Hrvatskom telefonskom imeniku nalazi se preko 200 osoba sa ovim prezimenom. Prema jednom izvoru, ovaj se oblik prezimena pojavio u Hrvatskoj tek početkom 20. stoljeća, a najviše se javlja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Uz prezime BAJC, postoji i varijanta prezimena BAJEC, koja se također pojavljuje u Sloveniji i Hrvatskoj. Prezimena BAJC i BAJEC su poznata i u drugim zemljama, kao što su Austrija i Njemačka.Ukratko, iako točno značenje prezimena BAJC nije sasvim jasno, njegovo porijeklo vezano je uz područje Dolenjske u Sloveniji. Danas se prezime pojavljuje u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, a ima nekoliko varijanti, uključujući BAJEC.