Značenje i porijeklo prezimena PJEVALICA

PJEVALICA - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Pjevalica je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima svoje zanimljivo značenje i porijeklo. Ono što zapravo najviše intrigira jest sama riječ "pjevalica".Prema etimološkom tumačenju, riječ "pjevalica" dolazi od glagola "pjevati".

Prezime Pjevalica ima značenje pjevač, odnosno osoba koja pjeva. Dakle, možemo zaključiti da su nositelji ovog prezimena nekada bili pjevači, izvođači narodnih pjesama ili su se bavili glazbom na neki drugi način.Prezime Pjevalica nije vrlo rasprostranjeno u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 150 osoba s tim prezimenom, a većina ih živi u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji.Kada je riječ o porijeklu prezimena Pjevalica, dolazimo do zaključka da je ono vjerojatno nastalo u nekom manjem kraju ili selu. Naime, često se događalo da su ljudi uzimali prezimena prema zanimanju kojim su se bavili ili prema imenima mjesta iz kojeg su potjecali.

Stoga, nije isključeno da su nositelji prezimena Pjevalica nekada bili poznati pjevači u svom kraju ili su bili poznati po izvođenju nekih specifičnih pjesama.Iako nije vrlo rasprostranjeno u Hrvatskoj, prezime Pjevalica ipak ima svoju povijest i zanimljivo značenje. Možda se nositelji ovog prezimena zaista bave glazbom ili im je glazba nekada bila važan dio života, a njihovo prezime to i odražava. Bez obzira na to, prezime Pjevalica svakako zaslužuje pažnju i istraživanje.