Značenje i porijeklo prezimena PREPROTIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PREPROTIĆ: Povijest i geneza prezimena

Prezime Preprotić ima svoje korijene na prostoru današnje Srbije. Iako se prezime pojavilo u relativno kasnom razdoblju, tokom 18. stoljeća, smatra se da je prezime vrlo staračko i da je njegovo porijeklo izrazito slovensko.

Preprotić se sastoji od dva dijela - "pre" i "protić". "Pre" može imati različita značenja u različitim dijalektima, ali najčešće se tumači kao "prethodni", "prije" ili "iznad". "Protić" je pak osobno ime koje se pojavljuje u srpskoj narodnoj predaji.Prema jednoj od legendi, "Protić" je bilo ime čuvenog srpskog junaka koga su turci ubili u bici.

Druga legenda govori da su Protići bili porodica koja je živjela na prostoru Srbije u 14. stoljeću, kada su se borili sa Turcima. S obzirom na to da je "pre" dio prezimena, može se pretpostaviti da je ovo prezime nastalo kao naziv za osobu koja je nekako bila povezana sa Protićima - prethodnik, iznad ili nešto slično.

Iako se prezime pojavljuje tek u 18. stoljeću, vjerojatno je da su roditelji koji su ga prvi odabrali željeli da se identificiraju sa ovom starom srpskom legendom. Pretpostavlja se da su prvi nositelji prezimena Preprotić bili stanovnici Srbije, ali se prezime kasnije proširilo na druge krajeve Balkanskog poluotoka.Danas, prezime Preprotić može se naći u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. U svakom od ovih prostora, prezime je zadržalo svoju specifičnu genezu i tradiciju, ali je ostalo prepoznatljivo po svom slovenskom porijeklu i izrazito starinskom zvučanju.