Značenje i porijeklo prezimena RUGLE

Značenje prezimena RUGLE: Odakle potječe?

Prezime RUGLE je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Međutim, ono što je zanimljivo je da se pojavljuje u različitim dijelovima Europe, pa čak i u Sjevernoj Americi.

No, odakle zapravo potječe prezime RUGLE i što ono znači?Prema nekim izvorima, prezime RUGLE dolazi iz njemačkog jezika, od riječi "Riegel", koja označava šipku ili letvicu koja se koristi za zatvaranje vrata, prozora ili ladica. Stoga bi se prezime RUGLE moglo protumačiti kao prezime koje je bilo povezano s izradom drvenih proizvoda ili s nekom vrstom zanatskog rada.Prezime RUGLE se pojavljuje u Hrvatskoj, a najviše na području Istre. Prema nekim istraživanjima, prezime RUGLE se pojavilo u Istri krajem 16.

stoljeća, a najviše na području Pazina i okolice. Ipak, postoje različite teorije o tome kako se prezime RUGLE pojavilo u Istri.

Jedna od teorija je da su se doselili iz Njemačke ili Austrije, a druga teorija kaže da su se doselili iz Slovenije. Prema ovoj drugoj teoriji, prezime RUGLE potječe od slovenske riječi "rogla", što znači rog. Stoga bi se prezime RUGLE moglo tumačiti kao prezime kojim se označava neka vrsta glazbala ili instrumenta.Unatoč različitim teorijama, još uvijek nije potpuno jasno odakle točno potječe prezime RUGLE i što ono znači. No, ono što je sigurno je da se i danas pojavljuje u različitim dijelovima svijeta te da ga nose ljudi koji su vjerojatno međusobno povezani na neki način.