Značenje i porijeklo prezimena TONJAC

Značenje prezimena TONJAC: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TONJAC: Odakle potječe?Prezime Tonjac je jedno od mnogih prezimena koja su u Hrvatskoj i okolnim zemljama raširena već stoljećima. Prema nekim izvorima, prezime Tonjac potječe od imena Anton. U nekim dijelovima Hrvatske, prezime Tonjac se koristilo kao nadimak za one koji su dolazili iz mjesta Tonci.

Drugi izvori tvrde da je prezime Tonjac nastalo od riječi "tonjiti" koja znači utovariti teret ili prtljagu na vozilo.Prema povijesnim zapisima, prezime Tonjac se pojavilo u različitim dijelovima Hrvatske i Slovenije u 17. stoljeću. U nekim dijelovima Dalmacije, prezime Tonjac je bilo vrlo često u vremenu od 1700.

do 1900. godine.Danas je prezime Tonjac vrlo često u Hrvatskoj, a može se naći i u Sloveniji, Italiji i Njemačkoj.

U Hrvatskoj se najviše pojavljuje u Dalmaciji i Zagrebu.Prezime Tonjac ima nekoliko varijacija, poput Tonjana, Tonjadić i Tonjinić. U nekim dijelovima Hrvatske, prezime Tonjac se koristi i kao prezime za ženske osobe.Ukratko, značenje i porijeklo prezimena Tonjac su vrlo zanimljivi, a njegovo podrijetlo prati bogatu povijest Hrvatske i okolnih zemalja.