Značenje i porijeklo prezimena ANTIČIĆ LOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ANTIČIĆ LOVIĆ: Povijest obitelji i genealogija

Prezimena su uvijek zanimljiva tema. Naročito je zanimljivo istraživati značenje i porijeklo prezimena koja nam se čine kao da imaju neku priču iza sebe. Takvo je i prezime ANTIČIĆ LOVIĆ, što je zapravo kombinacija dva prezimena.

Prezime ANTIČIĆ potiče iz Dalmacije, točnije iz Šibenika. Prema nekima, ovo prezime potječe od grčke riječi "antikos" što znači "star", dok prema drugim izvorima, riječ je o inačici prezimena Antičević. U svakom slučaju, prezime Antičić u Hrvatskoj danas nosi oko 1100 ljudi, najviše ih živi u Zagrebu, Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku.

Drugim dijelom prezimena ANTIČIĆ LOVIĆ je prezime LOVIĆ, koje je u Hrvatskoj relativno rijetko i obično se veže uz područje Dubrovnika i Konavala. Prezime Lović potječe od imena Love, a prvi put se spominje u Dubrovačkoj Republici u 15. stoljeću.

Danas se prezime Lović u Hrvatskoj najviše pojavljuje u Dubrovniku i Konavlima.Kombinacijom ova dva prezimena nastalo je prezime ANTIČIĆ LOVIĆ, koje se u Hrvatskoj može pronaći uglavnom na području Šibenika i okolice, ali i drugim dijelovima zemlje.Kada govorimo o povijesti obitelji ANTIČIĆ LOVIĆ, genealogija pokazuje da su se ove dvije obitelji mogle spojiti kroz brak ili neku drugu obiteljsku vezu. Nažalost, detaljnije informacije o povijesti ove obitelji nisu lako dostupne, no vjerojatno će se i u budućnosti pojaviti nova saznanja i podaci koji će rasvijetliti ovu zanimljivu priču.