Značenje i porijeklo prezimena FAIDETIĆ

Značenje i porijeklo prezimena FAIDETIĆ

Prezime Faidetić dolazi iz Hrvatske, a ima zanimljivo porijeklo. Prema nekim izvorima, prezime potječe od turske riječi "fayda", što znači korist ili dobrobit.

Drugi izvor navodi da je prezime nastalo od riječi "fajda", što u bosanskom jeziku znači "interes" ili "dobit".Prezime Faidetić je prilično rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekoliko gradova i mjesta u Dalmaciji, poput Šibenika i Drniša. Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi manje od 50 osoba s ovim prezimenom.Prema nekim izvorima, Faidetići su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom u prošlosti. Međutim, danas se ova obitelj bavi različitim djelatnostima, poput trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva i drugih.Interesantno je istaknuti da se prezime Faidetić može pronaći i u Bosni i Hercegovini.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi manje od 10 osoba s ovim prezimenom.Ukratko, prezime Faidetić potječe iz Hrvatske i vjerojatno je nastalo od turske riječi "fayda" ili bosanske riječi "fajda". Prezime je prilično rijetko u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a ova obitelj se danas bavi različitim djelatnostima.