Značenje i porijeklo prezimena FRIGO

Značenje prezimena FRIGO: Odakle potječe?

Prezime Frigo relativno je često u Hrvatskoj, posebice u Istri i Kvarneru, ali i u Italiji te Argentini. Potječe od talijanskog prezimena Frighetto ili Frighi, a pretpostavlja se da je porijeklo prezimena iz Veneta ili Furlanije. Prezime Frigo može se pronaći u različitim oblicima, kao što su Frigotto, Frigoli, Frigiolini, Frigotto, Frigellini, Frigenti, a često se pojavljuje i kao Frigio ili Frigieri.Prema nekim izvorima, prezime Frighetto potječe od riječi "fri", što u venecijanskom dijalektu znači "hladnoća" ili "prohladno".

Drugi izvori tvrde da ime potječe od prezimena "Frigieri", koje se pojavljuje u Veneciji u 14. stoljeću, a koje se odnosi na osobu koja se bavi prodajom leda i snijega. Ta osoba bila je poznata kao "frigieri" ili "frigier".Prezime Frigo pojavilo se u Hrvatskoj u 19.

stoljeću, a najviše ga ima u Istri i Kvarneru. Pretpostavlja se da su ga u to vrijeme donijeli talijanski doseljenici koji su se bavili ribarenjem i brodogradnjom. Danas se prezime Frigo u Hrvatskoj najčešće povezuje s obiteljima koje se bave turizmom, ribarstvom ili brodogradnjom.U Argentini, prezime Frigo pojavljuje se u južnoj pokrajini Santa Cruz, a pretpostavlja se da su ga tamo donijeli talijanski doseljenici početkom 20.

stoljeća. Danas se prezime Frigo u Argentini povezuje s obiteljima koje se bave poljoprivredom.Iako se ne zna točno porijeklo prezimena Frigo, s obzirom na to da se pojavljuje u Veneciji već u 14. stoljeću, pretpostavlja se da ima dugu povijest i da se proširilo na različite dijelove svijeta.