Značenje i porijeklo prezimena HOLEČEK

Značenje prezimena HOLEČEK: Odakle potječe?

Prezime HOLEČEK je jedno od manje zastupljenih prezimena u Hrvatskoj, ali to ne umanjuje značaj i interes za otkrivanje njegova značenja i porijekla. Počnimo s odgonetavanjem značenja prezimena HOLEČEK. Prezime HOLEČEK dolazi od češkog imena Holec koji znači "šumar".

Prezime Holec se pojavljuje u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, a varijacija tog prezimena je i Holeczko. Prezime Holec se prvi put spominje u 17. stoljeću u Češkoj, a kasnije se pojavljuje i u drugim zemljama.

Prezime HOLEČEK značajno se pojavljuje u Hrvatskoj, posebice u Središnjoj Hrvatskoj, regiji Krapinsko-zagorske županije. Zanimljivo je da se prezime HOLEČEK pojavljuje i u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji, ali s manje učestalosti nego u Hrvatskoj.Nadalje, prema etimološkim izvorima, prezime HOLEČEK je nastalo od imena Holec, koje je bio često ime u prošlosti.

Ime Holec je prvo bilo korišteno kao nadimak za osobu koja je radila kao šumar ili je živjela u šumskom području. Kasnije se ime Holec pretvorilo u prezime, a varijacija tog prezimena je i Holeczko.Uz to, prezime HOLEČEK ima različita pisana oblika, ovisno o kraju u kojem se pojavljuje. Tako se u nekim krajevima Hrvatske pojavljuje oblik prezimena HOLEC, dok se u drugim krajevima pojavljuje oblik HOLEČKI.Ukratko, prezime HOLEČEK znači "šumar" i potječe od češkog imena Holec. Prezime se pojavljuje u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, a nastalo je od imena Holec, koje je prvotno bilo korišteno kao nadimak za osobu koja je radila kao šumar ili je živjela u šumskom području.