Značenje i porijeklo prezimena GOLUSKA

Značenje i porijeklo prezimena GOLUSKA: Sve što trebate znati

Prezime GOLUSKA ima zanimljivo značenje i porijeklo. Ovo prezime je rijetko u Hrvatskoj, te se nalazi na popisu 1000 najpopularnijih prezimena u Hrvatskoj.Korijeni prezimena GOLUSKAPretpostavlja se da prezime GOLUSKA potječe od imena koje je bilo vrlo popularno u 19. stoljeću.

Ime Golusko se navodno prvi put pojavljuje u mjestu Kamenica u Vojvodini, a potom se proširilo i na područje Hrvatske, posebno u Slavoniju i Dalmaciju.Prema nekim izvorima, prezime GOLUSKA može biti izvedeno iz slavenskog imena Golub, što bi značilo "bijeli golub". Također, neki tvrde da prezime potječe od imena Golik, što bi značilo "mali golub".

Postoje i druga mišljenja, koja se odnose na tursku riječ "gulas", što znači "juha", no poznato je da su turski utjecaji u Hrvatskoj bili u mnogo manjoj mjeri nego u drugim dijelovima Europe.Prezime GOLUSKA u HrvatskojPrema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi nešto manje od 50 osoba s prezimenom GOLUSKA. Najviše ih živi u Osječko-baranjskoj županiji, zatim u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

Ovo prezime nije toliko uobičajeno u Hrvatskoj, no ipak se može pronaći u nekim dijelovima zemlje. Interesantno je da u Srbiji postoje sela koja se zovu Golubac i Golubinci, pa se neki upućeni smatraju da je prezime GOLUSKA zapravo iz Srbije.Čak i ako ne znate nikoga s ovim rijetkim prezimenom, zanimljivo je saznati o korijenima i značenju prezimena GOLUSKA. To je još jedan način da se upoznamo s bogatom poviješću i kulturom Hrvatske i regije.