Značenje i porijeklo prezimena LOGARIĆ

Značenje prezimena LOGARIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena LOGARIĆ: Odakle potječe?Prezime Logarić zvuči neobično i rijetko, pa nije čudo što mnogi ljudi žele saznati odakle potječe i što to prezime zapravo znači. Prema dostupnim izvorima, prezime Logarić potječe iz Hrvatske te se uglavnom javlja u kontinentalnom dijelu države.Riječ Logarić dolazi od imenice "logar", što znači šumski radnik odnosno drvosječa.

Prezime je nastalo zbog bavljenja ovim zanimanjem, a oni koji su se bavili ovim poslom uglavnom su živjeli u ruralnim dijelovima Hrvatske, blizu šuma. Zanimljivo je da se prezime Logarić ne javlja samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama, poput Slovenije i Srbije.Prema podacima iz 2021.

godine, u Hrvatskoj živi oko 600 osoba s prezimenom Logarić, a najviše ih je u gradovima poput Zagreba, Osijeka i Slavonskog Broda. Prezime je danas relativno rijetko, no i dalje se javlja u ruralnim dijelovima Hrvatske, što ukazuje na to da se ovo zanimanje još uvijek prakticira.U prošlosti su se drvosječe smatrale važnim članovima zajednice, jer su oni omogućavali građenje kuća, izgradnju brodova i proizvodnju namještaja.

Danas se ovaj posao obavlja strojno, no tradicionalni način ručnog sječenja drva još uvijek se prakticira kod nekih drvosječa u ruralnim dijelovima Hrvatske.S obzirom na to da se prezime Logarić ne javlja često, može biti zanimljivo istražiti njegovo porijeklo i tragove koji su ostavljeni u prošlosti. Na taj način se može bolje razumjeti povijest i kultura ruralnih dijelova Hrvatske, ali i dobiti uvid u razvoj zanimanja drvosječe tijekom godina.