Značenje i porijeklo prezimena MIKULANDRIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MIKULANDRIĆ

Prezime Mikulandrić potječe iz Hrvatske, a najčešće se javlja u Slavoniji i okolici Požege. Ime Mikulandrić sastoji se od dvije riječi: "Mikula" i "Andrić", a prema nekim izvorima, Mikula predstavlja kratku verziju imena Nikola.Prezime Mikulandrić potječe iz vremena kada su se ljudi počeli razlikovati po prezimenima, a to je počelo u 15.

stoljeću. Prezime Mikulandrić je, prema nekim izvorima, nastalo spajanjem imena Mikule i Andrića, a prema drugima, nastalo je spajanjem nadimka "Mikula" i prezimena "Andrić".Nadimak Mikula je bio vrlo popularan u tom razdoblju, pa se pojavljivao u različitim oblicima kao što su Mikula, Mikulko, Mikulica, Mikulja, Mikulić i slično.

Prezime Andrić također je bilo vrlo prisutno u to vrijeme, a potječe od imena Andrijan ili Andrija.Prezime Mikulandrić često se veže uz selo Mikulandrići u blizini Požege, gdje se i danas nalaze neki pripadnici ove obitelji. Osim u Hrvatskoj, prezime Mikulandrić može se naći i u Srbiji, gdje se pojavljuje u Banatu i Bačkoj.Uz prezime Mikulandrić nerijetko se povezuju i druga prezimena koja su nastala spajanjem imena, kao što su Katićević, Jozićević, Smiljanićević, itd.

Ukratko, prezime Mikulandrić potječe iz Hrvatske i nastalo je spajanjem imena Mikula i Andrića. Danas se najčešće javlja u Slavoniji i okolici Požege, ali i u Srbiji. Ova obitelj može se povezati s selom Mikulandrići u blizini Požege, a uz prezime Mikulandrić često se vežu i druga prezimena koja su nastala spajanjem imena.