Značenje i porijeklo prezimena KALAMARI

KALAMARI - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Kalamari vrlo je zanimljivo i rijetko prezime koje dolazi iz Italije, a danas se pojavljuje u različitim dijelovima svijeta. Kalamari je prezime koje ima duboko porijeklo, a povezano je s ribarskom zajednicom na jugu Italije, točnije u regiji Apuliji.Prezime Kalamari potječe od riječi Calamari, što na talijanskom znači "lignje". Naime, u vrijeme kada se prezime pojavilo, ribarenje je bila jedna od glavnih djelatnosti u tom dijelu Italije, a lignje su bile jedna od omiljenih plijena.

Stoga je prezime Kalamari dobiveno od nadimka koji su ribari koristili za one koji su se bavili lovljenjem lignji ili se bavili ribarenjem općenito.Prema nekim izvorima, prezime Kalamari ima i drugo značenje. Naime, ono može biti izvedeno iz riječi "calamaro", što na talijanskom znači "mornar", "moreplovac". Ovo objašnjenje ima smisla budući da je ribarenje bilo povezano s pomorskim životom, a mnogi ribari su bili i mornari.

Interesantno je da prezime Kalamari nije samo talijanskog podrijetla. Danas se ono pojavljuje u različitim zemljama širom svijeta, poput Hrvatske, Albanije, Francuske, Kanade i SAD-a. U svim tim zemljama, prezime Kalamari je nastalo kao posljedica migracija i preseljenja stanovništva iz Italije.U Hrvatskoj, prezime Kalamari se pojavljuje u Dalmaciji, osobito u Šibeniku i okolici.

Mnogi Kalamari su se doselili u Hrvatsku nakon Drugog svjetskog rata, a većina ih je bila talijanskog podrijetla. Danas se prezime Kalamari u Hrvatskoj pojavljuje u različitim varijacijama, poput Kalamara, Kalamera itd.U zaključku, prezime Kalamari ima duboko podrijetlo i zanimljivo značenje. Ono je nastalo kao posljedica ribarenja u južnoj Italiji, a danas se pojavljuje u različitim dijelovima svijeta, gdje je nastalo kao posljedica migracija i preseljenja stanovništva iz Italije.