Značenje i porijeklo prezimena PAJVANČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PAJVANČIĆ

Prezime Pajvančić je jedno od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje se može pohvaliti da je zadržalo svoj originalni oblik od nastanka i nije bilo podvrgnuto nikakvim promjenama. Ovo prezime vodi porijeklo iz Slavonije, a točnije iz okolice Osijeka. Pajvančić je prezime koje spada u kategoriju prezimena nastalih na osnovi nadimka.

Iako nije sasvim jasno odakle točno dolazi nadimak "pajvan", pretpostavlja se da se radi o nekoj vrsti posuđa. Nadimak bi mogao biti vezan uz nekoga tko je bio izrađivač ili prodavač posuđa, ili bi se mogao odnositi na nekoga tko je bio vrlo vješt u rukovanju posudama.Prezime Pajvančić prvi puta se spominje u zapisima iz 18.

stoljeća, no nije poznato tko je bio prva osoba koja je nosila ovo prezime. Izvori navode da su Pajvančići bili zastupljeni uglavnom u Osječko-baranjskoj županiji, no s vremenom su se rasprostranili i na ostala područja Hrvatske.Zanimljivo je da se prezime Pajvančić pojavljuje tek u manjem broju, a u Hrvatskoj ih ima samo oko 150.

Najveći broj Pajvančića danas živi u Slavoniji, dok ih manji broj živi i u drugim dijelovima Hrvatske.Ukratko, prezime Pajvančić vodi porijeklo iz Slavonije, a nastalo je na osnovi nadimka vezanog uz posuđe. Ovo prezime nije doživjelo nikakve promjene otkako se prvi puta pojavilo i danas se relativno rijetko pojavljuje u Hrvatskoj.