Značenje i porijeklo prezimena PUOVIĆ

Značenje prezimena PUOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena PUOVIĆ: Odakle potječe?Prezime Puović je relativno uobičajeno prezime u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Prezime Puović se sastoji od glagola "puhati" i sufiksa "-ović" koji je čest u prezimenima u jugoistočnoj Europi.

Prema nekim izvorima, prezime Puović je nastalo kao oblik prezimena Puh, koji je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini također vrlo često prezime. Puh je također izveden iz glagola "puhati", ali u ovom slučaju se odnosi na zvuk koji se proizvodi kada se puše ili diše teško.Prema drugim izvorima, prezime Puović potječe od riječi "puo", što u starinskom hrvatskom jeziku znači "grudo".

Ovo bi značilo da je prezime Puović nastalo kao opisna riječ za osobu koja ima neku vrstu grude ili kvržice na tijelu.Prezime Puović se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 18.

stoljeću u Hrvatskoj, ali se vjeruje da je postojalo i prije toga u usmenoj tradiciji. Danas postoje brojne obitelji s prezimenom Puović u Hrvatskoj, a najviše ih je u Dalmaciji i Slavoniji.U svakom slučaju, značenje prezimena Puović nije sasvim jasno definirano, ali se vjeruje da se ono odnosi na neki vid disanja ili na kvržice na tijelu. Bez obzira na porijeklo i značenje, prezime Puović danas predstavlja dio kulture i tradicije jugoistočne Europe, te je prepoznatljivo u mnogim dijelovima Hrvatske i okolnih zemalja.