Značenje i porijeklo prezimena ŠERIFOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠERIFOVIĆ

Prezime Šerifović potječe iz južnoslavenskih zemalja i pojavljuje se u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Prezime se sastoji od dva dijela: Šerif i sufiks -ović.Šerif dolazi od arapske riječi "šarif" što znači "poštovan" ili "ugledan".

Arapski termin je bio u upotrebi u islamskom svijetu, a koristio se za osobe koje su bile visokog društvenog statusa, poput vladara ili nekih drugih osoba koje su bile cijenjene u zajednici.Sufiks -ović je vrlo čest sufiks u južnoslavenskim zemljama i koristi se za formiranje prezimena. To znači da prezime Šerifović označava osobu koja potječe iz ugledne ili poštovane obitelji.Postoji više teorija o tome kako je prezime Šerifović nastalo.

Jedna od teorija kaže da je prezime nastalo u vrijeme kada su bosanski muslimani prelazili na kršćanstvo i da su željeli zadržati neki dio svog muslimanskog identiteta. Druga teorija navodi da je prezime nastalo u vrijeme kada su turski velikodostojnici bili prisutni u Bosni i Hercegovini te da su neki ljudi dobili prezime zbog toga što su bili u uskoj vezi s njima.U Srbiji i Crnoj Gori, prezime Šerifović često se povezuje s poznatom pjesnikinjom Marijom Šerifović koja je 2007.

godine pobijedila na Eurosongu s pjesmom "Molitva". Marija Šerifović rođena je u Kragujevcu, Srbija, a njezino prezime potječe od njezinih muslimanskih predaka iz Bosne i Hercegovine.U zaključku, prezime Šerifović odražava poštovanje i ugled te osobe koje su nosile to prezime u prošlosti. Iako postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena, jedno je sigurno - to je prezime s bogatom poviješću u južnoslavenskim zemljama.