Značenje i porijeklo prezimena ŠEVARAC

Značenje i porijeklo prezimena ŠEVARAC: Sve što trebate znati

Prezime Ševarac spada u skupinu rijetkih prezimena u Hrvatskoj i relativno je nepoznato. No, svakako zaslužuje pažnju i interes jer je jedinstveno te ima svoje jedinstveno značenje i porijeklo.Prezime Ševarac dolazi iz Bosne i Hercegovine, točnije iz mjesta Jezero, koje se nalazi u općini Kupres, u zapadnoj Hercegovini. Prema nekim izvorima, prezime potječe od imena Ševara, što je bilo uobičajeno ime na ovom području u 18.

i 19. stoljeću. Međutim, po drugim izvorima, prezime Ševarac potječe od imena Ševko, što je bilo jedno od najčešćih imena u tom području u 19. stoljeću.

U svakom slučaju, ime Ševarac je nastalo od nekog imena koje je bilo uobičajeno u tom području prije stotinjak godina.Prezime Ševarac se u Hrvatskoj najviše javlja u Zagrebu i okolici, a zatim u Dalmaciji i Istri. U Bosni i Hercegovini, najviše se javlja u općini Kupres, ali ima i u drugim dijelovima Hercegovine.Prema jednom izvoru, u Hrvatskoj živi oko 100 osoba s prezimenom Ševarac.

No, treba naglasiti da je ovo samo okvirna brojka jer nije moguće precizno utvrditi koliko osoba s ovim prezimenom živi u Hrvatskoj.Ukratko, Ševarac je rijetko prezime koje potječe iz Bosne i Hercegovine. Ime Ševarac nastalo je od nekog uobičajenog imena u tom području prije stotinjak godina. U Hrvatskoj živi relativno mali broj osoba s prezimenom Ševarac, a najviše ih živi u Zagrebu i okolici.