Značenje i porijeklo prezimena ŽMIRAK

Značenje i porijeklo prezimena ŽMIRAK

Prezime Žmirak spada u red manje zastupljenih prezimena u Hrvatskoj, ali iako nije često, ima zanimljivu povijest i značenje. Prezime Žmirak potječe od osobnog imena Žmir, a sufiks -ak dodan je kako bi se označila pripadnost obitelji.Riječ Žmir vjerojatno ima podrijetlo u slavenskom jeziku te se može povezati sa glagolom "žmiriti", što znači stisnuti oči, te se prema tome tumači kao nadimak za osobu koja ima naviku žmirkanja ili češće škilji.

Također, može se tumačiti kao nadimak za osobu koja ima nešto slično škiljenju, poput uskih očiju ili niskog rasta.Prema statistikama, prezime Žmirak se najviše pojavljuje u Središnjoj Hrvatskoj, posebno u Zagrebu i okolici. Međutim, postoje i pojedinci s tim prezimenom u drugim dijelovima Hrvatske.Interesantno je spomenuti da je jedan od najpoznatijih nositelja prezimena Žmirak bio slikar Franjo Žmirak koji je živio u 19.

stoljeću. Njegova slika "Studija glave starca" iz 1857. godine, smatra se jednom od najznačajnijih djela hrvatske portretne umjetnosti 19.

stoljeća.U današnje vrijeme, prezime Žmirak nije previše u upotrebi, ali ipak je zanimljivo istražiti njegovu povijest i značenje. Može se primijetiti da je rjeđe prezime, ali i dalje ima svoje mjesto u hrvatskoj kulturi i povijesti.